Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Τσοκλης στην Κωνσταντινούπολη



Μια μερα σημαδιακή, την 25η του Μάρτη, παρουσιάζεται στο Σισμανόγλειο της Κωνσταντινούπολης η νέα δουλειά ενός μεγάλου έλληνα καλλιτέχνη, του Κώστα Τσόκλη.

Η έκθεση, βασισμένη σε έργα τα οποία ο καλλιτέχνης εμπνεύστηκε απο τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, παρουσιάζεται στο Σισμανόγλειο Μέγαρο της πολυσύχναστης οδού Ιστικλάλ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον γιορτασμό της Κωνσταντινούπολης - Πολιτιστικής Πρωτεύουσας του 2010.

Στην πραγματικότητα, επτά χρόνια μετά την έκθεσή του «Αναστάσεις» στο Τοπ Χανέ της Πόλης ο έλληνας καλλιτέχνης επιστρέφει.



Η τέχνη πάντοτε παρηγορεί και σώζει. Σώζει μνήμες, μα και ψυχές και άλλα. Και τώρα, και άλλοτε, και πάντα, ο συμβολισμός έχει πολύ μεγάλη αξία, πολύ μεγαλύτερη απο αυτήν που βλέπει το μάτι το γυμνό.

Ο συμβολισμός είναι η φωτιά και ότι συμπαρασύρει στο διάβα της, μαινόμενη, οργισμένη, ασταμάτητη.



Με τίτλο «Η απρονοησία του Προμηθέα», η νέα δουλειά του Κώστα Τσόκλη διοργανώνεται από το Σισμανόγλειο, το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη και την Κωνσταντινούπολη- Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης και «βάζει φωτιά» σε έναν φορτισμένο ιστορικά χώρο της Πόλης.

Είναι ένας καλλιτέχνης που στα ογδόντα του χρόνια, συνεχίζει να βρίσκεται σε διαρκή δράση και διατηρεί πάντοτε τον διακαή του πόθο για συμμετοχή σε σημαντικά γεγονότα. Εκτιμώ επίσης το γεγονός οτι φέρνει την τέχνη κοντά στον περαστικό, τον ανυποψίαστο, τον βιαστικό και είμαι σίγουρη οτι έχει πολύ μεγάλη αξία οτι λίγα χρόνια μετά τις ''Αναστάσεις'' οι Τούρκοι στρέφονται στον Τσόκλη.

Διάβαζα κάπου οτι «από το 1985 ο Κώστας Τσόκλης ασχολείται με αυτό που αποκαλούμε “ζωντανή ζωγραφική”, δηλαδή το πάντρεμα τεχνολογίας και τέχνης. Πάνω στην ίδια βάση συνεργάστηκε με τον σκηνοθέτη Χρόνη Πεχλιβανίδη και τον αρχιτέκτονα και φωτογράφο Γιώργο Τριανταφύλλου για τη συγκεκριμένη έκθεση, όπου περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αποφθέγματα του Τσόκλη γραμμένα στα τουρκικά, προβολή φωτογραφιών που με τη χρήση συγκεκριμένων τεχνικών μοιάζουν να “καίγονται” κτλ.

Η έκθεση καταλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος του κτιρίου του Σισμανόγλειου και αποσκοπεί στη σύσφιγξη των σχέσεων των δύο χωρών, στην ανάδειξη της σημασίας της επιστροφής του Κώστα Τσόκλη στην Κωνσταντινούπολη και στην υπογράμμιση της ελληνικής συμμετοχής στις εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2010».

ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ
Κώστας Τσόκλης: «Η απρονοησία του Προμηθέα», Σισμανόγλειο Μέγαρο Κωνσταντινούπολης η Διάρκεια: 25 Μαρτίου- 23 Μαΐου 2010

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλά που έχουμε τέτοιους πρέσβεις στο εξωτερικό!
Χρήστος

paramythou είπε...

Καλώς τον Χρήστο.
Ε, ας μην μας εκπροσωπεί μόνον η μιζέρια, η χρεοκοπία, και τα νέφη.
Κι επειδή η τέχνη παρηγορεί,
ας το δούμε κι έτσι....