Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Αυτός ο Κόσμος ο μικρός, ο Μέγας!

Μια έκθεση, σαν παραμύθι για το "πώς ξεκίνησαν όλα" συγκέντρωσε το ενδιαφέρον πολλών εκπαιδευτικών, πανεπιστημιακών, μαθητών και ερευνητών την εβδομάδα αυτή. Ηταν η πρώτη βόλτα του επισκέπτη στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικής Ενέργειας (CERN) και το Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) με τίτλο "Αυτός ο Κόσμος ο Μικρός, ο Μέγας" και θα φιλοξενείται έως και τις 27 Νοεμβρίου στα Εκπαιδευτήρια «Ελληνογερμανική Αγωγή», στην Παλλήνη.


Η έκθεση παρουσιάζει τα πειράματα που πραγματοποιούνται τα τελευταία χρόνια στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών (CERN), στη Γενεύη της Ελβετίας. Το κοινό είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για το Μεγάλο Αδρονικό Επιταχυντή (Large Hadron Collider), την υπερ-μηχανή που κατασκευάστηκε, για να αναπαραστήσει τις πρώτες στιγμές της δημιουργίας του σύμπαντος και να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε πώς
ξεκίνησαν όλα…

Το CERN, αποτελεί το μεγαλύτερο πειραματικό κέντρο ερευνών σωματιδιακής φυσικής στον κόσμο. Ιδρύθηκε στη Γενεύη το 1954 από 12 ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Σήμερα απασχολεί 3.000 εργαζόμενους, ενώ 6.500 επιστήμονες και μηχανικοί δουλεύουν στα πειράματα που διεξάγονται στις μοναδικές στον κόσμο εγκαταστάσεις του.


Η έκθεση, που βρέθηκε για πρώτη φορά στο φιλόξενο σχολικό περιβάλλον, ενημερώνει τον επισκέπτη για τα τέσσερα βασικά πειράματα στον LHC, τα παράπλευρα τεχνολογικά οφέλη της έρευνας, καθώς και για τη λειτουργία του CERN και την ελληνική συμμετοχή στον οργανισμό. O LHC αναπαράγει τις συνθήκες που επικρατούσαν κλάσματα του δευτερολέπτου μετά τη Μεγάλη Έκρηξη που γέννησε το Σύμπαν. Η έκθεση φιλοξενεί ένα μοντέλο του LHC υπό κλίμακα καθώς και τμήματα των ανιχνευτών που μελετούν τις αλληλεπιδράσεις που συμβαίνουν σε αυτόν.Χρησιμοποιώντας τον LHC, τον πιο ισχυρό και περίπλοκο επιταχυντή σωματιδίων που δημιουργήθηκε ποτέ, οι ερευνητές ελπίζουν να βρουν κάποιες απαντήσεις σε μια σειρά από θεμελιώδη, αλλά ακόμη αναπάντητα, ερωτήματα της Φυσικής.

Οι διοργανωτές φιλοδοξούν να βοηθήσουν την εκπαιδευτική κοινότητα να κατανοήσει τις βασικές αρχές λειτουργίας του επιταχυντή, παρουσιάζοντας στους μαθητές τη διαδικασία της επιστημονικής μεθοδολογίας δίνοντάς τους μάλιστα την ευκαιρία να επεξεργαστούν – μέσω μίας σειράς διαδραστικών εφαρμογών και εργαλείων - πραγματικά δεδομένα από τα πειράματα που εκτελούνται στο CERN.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα διοργανωθούν σεμινάρια για τους εκπαιδευτικούς.
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη, ενώ μαθητές και εκπαιδευτικοί θα ξεναγούνται στο πλαίσιο καθορισμένων εκπαιδευτικών επισκέψεων.

Ο Εθνικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο CERN και Διευθυντής του Ινστιτούτου Πυρηνικής Φυσικής του Ερευνητικού Κέντρου «Δημόκριτος», Π.Ραπίδης παρουσίασε στο κοινό την ερευνητική προσπάθεια των επιστημόνων για την ανακάλυψη του σωματιδίου Higgs, του οποίου η ύπαρξη μπορεί να εξηγήσει τη δημιουργία των υπόλοιπων βασικών δομικών λίθων της ύλης.

Ο καθηγητής Μ.Τσεσμελής, μέλος του Διευθυντηρίου του CERN, παρουσίασε τις δράσεις του οργανισμού για την εκλαΐκευση της επιστήμης και την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και όπως είπε, περίπου 400 Έλληνες εκπαιδευτικοί και μαθητές επισκέπτονται κάθε χρόνο το CERN.

Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χ.Κουρκουμέλη παρουσίασε τα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιεί το Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε συνεργασία με το CERN και την "Ελληνογερμανική Αγωγή", αναφέρθηκε σε δραστηριότητες για μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και μίλησε για τα οφέλη που αποκομίζουν τα παιδιά από την επαφή τους με την επιστήμη.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν η καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, Θ. Παπαδοπούλου, και ο υπεύθυνος της έκθεσης του CERN, κ.Lewis. Η συζήτηση την οποία συντόνισε η δημοσιογράφος Μ.Παπουτσάκη έληξε με μια όμορφη έκπληξη. Η παιδική χορωδία της Ελληνογερμανικής Αγωγής ερμήνευσε το τραγούδι «Μποζόνιο Higgs», ενώ το μουσικό συγκρότημα των μαθητών Γυμνασίου – Λυκείου αποχαιρέτησε με το δικό του μελωδικό τρόπο το κοινό που παρευρέθηκε στα εγκαίνια της σημαντικής αυτής έκθεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: