Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Μια παράσταση, ρυθμική, σαν παρτιτούρα


Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, ηπειρώτικα μοιρολόγια, νανουρίσματα, παραμύθια: Με αυτά τα συστατικά η Ρηνιώ Κυριαζή έφτιαξε τη «Φεύγουσα Κόρη», μια παράσταση που θυμίζει παρτιτούρα και επιτρέπει στην ηθοποιό να αλλάζει ρόλους, φωνές, διαθέσεις, να μιλά, να αφηγείται, ή να τραγουδά, όρθια ή καθιστή, να επικοινωνεί με το κοινό της κινώντας το σώμα και τα χέρια.

Βασισμένη στο διήγημα του Παπαδιαμάντη «Η ψυχή»,  η «Φεύγουσα κόρη», που γεννήθηκε το 2005 στην Πάτρα, επιστρέφει για μια βραδιά στην Ελευσίνα, στο πλαίσιο των Αισχυλείων 2012. Ενδιαμέσως έχει παρουσιασθεί με τεράστια επιτυχία για όσους την πρόλαβαν, στην Αθήνα (θέατρο Φούρνος και Θέατρο του Νέου Κόσμου) καθώς και στην περιφέρεια.

Με την καθοδήγηση της σκηνοθέτιδας Μίρκας Γεμεντζάκη έχει στηθεί μια παράσταση όπου ο λόγος του συγγραφέα ακουμπά πάνω στην παράδοση.

Η Ρηνιώ Κυριαζή που έχει γεννηθεί στα Ιωάννινα αποφοίτησε από τη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου και έκανε την πρώτη της εμφάνιση στο σανίδι το 1999, στο «Όνειρο Καλοκαιρνής Νυχτός» του Σαίξπηρ σε μιούζικαλ εκδοχή.

Είχε ήδη τελειώσει τη Σχολή Νηπιαγωγών, χωρίς ωστόσο να συνεχίσει επαγγελματικά στον χώρο της εκπαίδευσης, αν και οι δύο γονείς της είναι εκπαιδευτικοί. Εκτοτε έχει συνεργασθεί με ΔΗΠΕΘΕ καθώς και ελεύθερους θιάσους ενώ έχει ερμηνεύσει ρόλους και μονολόγους βασισμένα σε ποίηση ή λογοτεχνικά κείμενα.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

«Φεύγουσα κόρη» με τη Ρηνιώ Κυριαζή.
Σκηνοθεσία: Μίρκα Γεμεντζάκη
Κλαρίνο: Μανούσος Πλουμίδης
Κοστούμι: Μανώλης Καρυωτάκης

ΠΟΤΕ & ΠΟΥ

Αισχύλεια 2012 - Παλαιό Ελαιουργείο παραλία Ελευσίνας
Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου στις 20.30
Εισιτήρια: 12 ευρώ (φοιτητικό 5ευρώ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: